Növények/Gyógynövény terápiák/Végbélkúp és hüvelykúp

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1825 bájt

Növények gyógyhatása

Végbélkúp és hüvelykúp

Allergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Az egyes terápiás módszerek a betegségek bi­zonyos fajtái ellen használhatók, és gyakran több módszer együttesével érhető el a kívánt gyógyhatás.


Végbélkúp és hüvelykúp

A kúp porrá tört gyógynövényből és kakaóvaj­ból készül. A gyurmaállagú anyag hűtőbe téve megkeményedik. Használat előtt szobahőmér­sékletre kell felmelegednie, hogy kellő vastag­ságú (kb. 2 cm) hurkát lehessen belőle sodorgatni, amit kb. 2,5 cm-es darabokra kell vágni.

A kúp aranyér vagy ciszták kezelésére, illetve a hüvelyben keletkező fertőzések, irritációk és da­ganatok gyógyítására alkalmas.

A kúphoz használt gyógynövények közt lehet össze­húzó (adstringens), mint a fehér tölgy (Quercus alba) vagy a sóskaborbolya (Berberis vulgaris) kérge; gyulladáscsökkentő nyálkahártya-bevonó gyógynövény, mint a fekete nadálytő (Symphy­tum officinale) gyökere, vagy az Ulmus fulva, valamint antibiotikus hatásúak, mint a fokhagy­ma, a sonorai kreozotcserje (Larrea tridentata) vagy az aranygyökér (Hydrastis canadensis). Utóbbi rendkívül értékes, mert különösen alkal­mas a nyálkahártya gyógyítására összehúzó, szövetsarjasztó és antibiotikus hatása miatt.

A kúpot általában éjszaka használják. A ka­kaóvaj megolvad a test melegétől és így a gyógyfüvek kifejthetik hatásukat.

Tegyünk óvintézke­déseket, hogy a ruhánk és az ágynemű ne szennyeződjön, ne károsodjon, a kúp maradékát pe­dig reggel öblögessük ki.