Növények/Gyógynövény terápiák/Végbélkúp és hüvelykúp

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1616 bájt

Gyógynövény terápiák

Végbélkúp és hüvelykúp

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Végbélkúp és hüvelykúp

A kúp porrá tört gyógynövényből és kakaóvaj­ból készül. A gyurmaállagú anyag hűtőbe téve megkeményedik. Használat előtt szobahőmér­sékletre kell felmelegednie, hogy kellő vastag­ságú (kb. 2 cm) hurkát lehessen belőle sodorgatni, amit kb. 2,5 cm-es darabokra kell vágni.

A kúp aranyér vagy ciszták kezelésére, illetve a hüvelyben keletkező fertőzések, irritációk és da­ganatok gyógyítására alkalmas.

A kúphoz használt gyógynövények közt lehet össze­húzó (adstringens), mint a fehér tölgy (Quercus alba) vagy a sóskaborbolya (Berberis vulgaris) kérge; gyulladáscsökkentő nyálkahártya-bevonó gyógynövény, mint a fekete nadálytő (Symphy­tum officinale) gyökere, vagy az Ulmus fulva, valamint antibiotikus hatásúak, mint a fokhagy­ma, a sonorai kreozotcserje (Larrea tridentata) vagy az aranygyökér (Hydrastis canadensis). Utóbbi rendkívül értékes, mert különösen alkal­mas a nyálkahártya gyógyítására összehúzó, szövetsarjasztó és antibiotikus hatása miatt.

A kúpot általában éjszaka használják. A ka­kaóvaj megolvad a test melegétől és így a gyógyfüvek kifejthetik hatásukat.

Tegyünk óvintézke­déseket, hogy a ruhánk és az ágynemű ne szennyeződjön, ne károsodjon, a kúp maradékát pe­dig reggel öblögessük ki.