Növények/Gyógynövény terápiák/Pakolás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2085 bájt

Növények gyógyhatása

Pakolás

Allergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Az egyes terápiás módszerek a betegségek bi­zonyos fajtái ellen használhatók, és gyakran több módszer együttesével érhető el a kívánt gyógyhatás.


Pakolás

A pakolás, porított vagy összezúzott, foszlatott, (maceráit) gyógynövények meleg, nedves pépje, amelyet közvetlenül a bőrre tesznek gyulladások lelohasztására, csökkentésére, vérmérgezés, mér­ges csípések, harapások, szúrások következmé­nyeinek enyhítésére, kelések, kiütések gyógyítá­sára, hogy az érintett terület tisztulását, gyógyu­lását elősegítsék. Sok pakolás semlegesíti a fer­tőzést, hatására kilökődnek a mérgek és az ide­gen anyagok; ezekben általában fekete nadálytő (Symphytum officinale), útifű (Piantago spp.), és orvosi ziliz (Althaea officinalis) van. A fájdalom enyhítésére, az izmok feszülésére, izomgörcsökre a hólyagos lobélia (Lobélia inflata), a molyhos papucskosbor (Cypripedium pubescens), az illa­tos macskamentú (Nepeta cataria), a mezei macskagyökér (Valeriána officinalis), a mámor­bors (Piper methysticum) vagy a kansasi kígyó­gyökér (Echinacea angustifolia) használatos. Sokszor egy kevés serkentő hatású növényt, pél­dául gyömbért vagy erős paprikát is tesznek a pakolásba, hogy élénkítse a keringést. A pakolás porított, illetve őrölt gyógynövény keverékét forró vízzel, herbateával, balzsammal vagy tinktúrával kell megnedvesíteni, így a por alakban nem hozzáférhető növényeket is a pakolás ré­szévé tehetjük. A boltokban kapható őszi varázs­mogyoró (Hamamelis virginiana) kivonat például nagyszerű a pakolás nedvesítésére. A természet­ben összevágott növényekből, pl. útifűből is ké­szíthetjük a pakolást.