Növények/Gyógynövény terápiák/Pakolás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 4703 bájt

Gyógynövény terápiák

Pakolás

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Pakolás

A pakolással az a célunk hogy a kezelt felületet amilyen sokáig csak lehet melegen és nedvesen tartsuk.

A pakolás, porított vagy összezúzott, foszlatott, (maceráit) gyógynövények meleg, nedves pépje, amelyet közvetlenül a bőrre tesznek gyulladások lelohasztására, csökkentésére, vérmérgezés, mér­ges csípések, harapások, szúrások következmé­nyeinek enyhítésére, kelések, kiütések gyógyítá­sára, hogy az érintett terület tisztulását, gyógyu­lását elősegítsék.

Sok pakolás semlegesíti a fer­tőzést, hatására kilökődnek a mérgek és az ide­gen anyagok, ezekben általában;

A fájdalom enyhítésére, az izmok feszülésére, izomgörcsökre a

Sokszor egy kevés serkentő hatású növényt, pél­dául gyömbért vagy erős paprikát is tesznek a pakolásba, hogy élénkítse a keringést. A kezelendő felületeknek nagyon jót tesz, ha a pakolás porított, illetve őrölt gyógynövény keverékét forró vízzel készült, herbateával, balzsammal vagy tinktúrával kell megnedvesíteni, így a por alakban nem hozzáférhető növényi részeket is a pakolás ré­szévé tehetjük.

A boltokban kapható őszi varázs­mogyoró (Hamamelis virginiana) Fekete üröm, kivonat például nagyszerű a pakolás nedvesítésére. A természet­ben összevágott növényekből, pl. útifűből is ké­szíthetjük a pakolást. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor hidrogén-peroxiddal mossuk le azt a területet, ahová a pakolást szánjuk.

Nagyon sokféle növényből lehet pakolást készíteni, ezért fontos hogy az adott problémára melyik pakolás lehet a legalkalmasabb.

A pakolások jótékony hatást gyakorolnak a különböző testtájakon található mirigyekre. Így tehetjük: nyakra, mellre, ágyékra, prosztatatájékra stb. Alkalmazhatók még: bőrkiütésekre, kelésekre, karbunkulusokra, tályogokra. Alkalmasak fájdalomcsillapításra, vértolulásokra, gyulladás és duzzanat csökkentésére, feszült izmok lazítására.

Amerikai viaszbokor

Pakolását bűzös fekélyek, régi kelések és rákos fekélyek gyógyítására használjuk.

Bodza pakolás

Gyulladások és az aranyér kiváló ellenszere.
A bodza levelét gőzöljük, vagy forrázzuk le, hogy megfonnyadjon. adjunk hozzá egy kevés, tiszta olíva olajat (ez lassítja a pakolás kiszáradását), majd olyan melegen vigyük fel a fájdalmas testrészre, ahogyan csak eltudjuk viselni. Legalább egy órán keresztül hagyjuk a testen, amíg csillapodik a fájdalom.

Burgonya pakolás

Kiváló enyhítő, hűsítő hatású pakolás, kifakasztja a keléseket.
Reszeljünk le nyers burgonyát és kenjük a gyulladt testfelületre.
Pl.: karbunkulusra, vagy kelésre.

Élesztő pakolás

Faszén és vörös szilfa

Fekete nadálytő, aranysárga aggófű, és fenyérgamandor pakolás

Hólyagos lobélia pakolás

Illatos tündérrózsa

Izsóp pakolás

Korpa pakolás

Nagy útifű

Sárgarépa pakolás

Tejes kenyér pakolás

Vörös szilfa és élesztő pakolás

Vöröshagyma

A következő gyógynövények mindegyike alkalmas a tumorok felszívódására: csalán, görögszéna, kúszó fajdbogyó, molyhos ökörfarkkóró, szurokfű (oregánó).