Növények/Gyógynövény terápiák/Olajok

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1610 bájt

Gyógynövény terápiák

Olajok

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Olajok

Ha a gyógynövények hatóanyagai mellé illóola­jok is társulnak, akkor a friss növényből könnyen készíthetünk sűrítményt. A gyógynövényola­jokat porrá tört száraz, vagy összezúzott, elosz­latott, friss növényekből készíthetjük, olívaolaj vagy szezámolaj hozzáadásával. 57 g növényre 2 csésze olajat számítsunk.

A keveréket meleg helyen hagyjuk állni három napig. Gyorsabban elkészül az olajunk, ha a keveréket egy kissé felmelegítjük egy serpenyőben legalább egy órá­ra. Ezután az olajat leszűrve üvegbe tehetjük.

Van egy olyan módszer is, amikor a növényi ha­tóanyagokat alkohollal vonjuk ki (Tinktú­ra), majd az extraktumot hozzáadjuk az olajhoz és nagyon óvatosan melegítve elpárologtatjuk az alkoholt. A készít­mény eltarthatóságát növeli némi E vitamin-olaj (400 NE csészénként).

Ha főként illóolajokból álló olajat kívánunk nyerni, mártsunk olíva vagy szezámolajba vé­kony vattarétegeket, vagy géz jellegű anyagot, enyhén nyomkodjuk ki, majd helyezzük rájuk a növényeket, végül rétegezzük egymásra őket egy szélesszájú edényben. Az edényt zárjuk le szo­rosan három napra, majd a kész olajat sajtoljuk ki a textíliából.

Gyakran készítenek olajokat fűszerekből, men­tából és más aromás növényekből.