Növények/Gyógynövény terápiák/Izzasztás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1785 bájt

Gyógynövény terápiák

Izzasztás

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Izzasztás

Az izzasztást a külső okokra visszavezethető be­tegségek kezelésére, megfázásra, influenzára, lázra használják. A kezelés kétféleképpen tör­ténhet: lazító, nyugtató hatású izzasztókkal, vagy serkentő, élénkítő hatású izzasztó gyógynövényteákkal. A lazító, például az illatos macskamen­tával (Nepeta cataria) vagy citromfűvel (Melissa officinatis) készült teákkal olyan betegségeket kezelnek, amelyekben a bőr pórusai zártak és az energia visszavonult a test felszínéről.

A nö­vények illóolaja kiválasztásra kerül és a bőr pó­rusain át távozik, nyugtatva, csillapítva ezzel a test felszínét. A serkentő teák hőt szolgáltatnak, fokozzák a keringést és elősegítik az izzadást. Ezeket a belső szervek gyengeségének ellensú­lyozására használják. Jó serkentő izzasztó tea készíthető amerikai lázgyökér (Eupatorium perfoliatum), fekete bodza (Sambucus nigra) virágjá­nak és borsmenta (Mentha piperita) fölhaszná­lásával, vagy erőspaprika, gyömbér, citrom és méz keverékéből.

Az izzasztó teákat melegen kell elfogyasztani. Ugyanezek a gyógynövények hideg tea formájá­ban vizelethajtóként funkcionálnak. Bizonyos mértékű izzadás már közvetlenül a tea elfogyasz­tásakor is jelentkezik, de fokozni lehet a verejtékezést külső forrásból származó hőmennyiség felvételével, azaz ha egy forró fürdő után pok­rócba csavarjuk magunkat, és megiszunk két csésze forró teát.