Növények/Gyógynövény terápiák/Hüvelyöblítés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1890 bájt

Gyógynövény terápiák

Hüvelyöblítés

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Hüvelyöblítés

A hüvelyöblítés (irrigálás), általánosan használt módszer fertőzések kezelésére, illetve a hüvely tisztításá­ra.

Gyakori alkalmazása nem ajánlatos, mivel megbontja, fölborítja a természetes hüvelyi baktériumflóra egyensúlyát.

Az ismételt fertőzések a nem kielégítő, helytelen táplálkozást és a szervezet általános ellenálló erejének lecsökkenését jelzik.

Az irrigálószer nem más, mint egy erős tea, amelynek alkotó elemei: Kanadai aranygyökér (Hydrastis canadensis), útifű (Plantago major), medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi), fekete nadálytő (Symphytum officinale), fehér tölgy (Quercus alba) kérge és fodros lórom (Rumex crispus). Adhatunk hozzá egy kevés ecetet (1—2 evőkanál­lal 1 liter teához) vagy joghurtot a savas kémhatás kiegyensúlyozására.

A kezelést a leg­jobb a fürdőkádban, vagy a wc-n elvégezni, ügyelve arra, hogy a tartály sose legyen a csípő fölött fél méternél magasabban.

A testmeleg fo­lyadékot mindig lassan, óvatosan töltsük be, és próbáljuk 10-20 percig benntartani. Ha a fo­lyadékot túl nagy nyomással töltjük be, meges­het, hogy a fertőzést mintegy “feljebb nyomjuk” és az a méhre is átterjedhet.


Hüvelyöblítés ellenjavallat: Terhesség idején nem szabad irrigálni.