Növények/Gyógynövény terápiák/Hüvelyöblítés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1746 bájt

Növények gyógyhatása

Hüvelyöblítés

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Az egyes terápiás módszerek a betegségek bi­zonyos fajtái ellen használhatók, és gyakran több módszer együttesével érhető el a kívánt gyógyhatás.


Hüvelyöblítés

A hüvelyöblítés általánosan használt módszer fertőzések kezelésére, illetve a hüvely tisztításá­ra. Gyakori alkalmazása nem ajánlatos, mivel megbontja, fölborítja a természetes hüvelyi baktériumflóra egyensúlyát. Az ismételt fertőzések a nem kielégítő, helytelen táplálkozást és a szervezet általános ellenálló erejének lecsökkenését jelzik.

Az irrigálószer nem más, mint egy erős tea, amelynek alkotó elemei: aranygyökér (Hydrastis canadensis), útifű (Piantago spp.), medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi), fekete nadálytő (Symphytum officinale), fehér tölgy (Quercus alba) kérge és fodros lórom (Rumex crispus). Adhatunk hozzá egy kevés ecetet (1—2 evőkanál­lal 4 csészényi teához) vagy joghurtot a savas kémhatás kiegyensúlyozására.

A kezelést a leg­jobb a fürdőkádban, vagy a wc-n elvégezni, ügyelve arra, hogy a tartály sose legyen a csípő fölött fél méternél magasabban. A test-meleg fo­lyadékot mindig lassan, óvatosan töltsük be, és próbáljuk 10-20 percig benntartani. Ha a fo­lyadékot túl nagy nyomással töltjük be, meges­het, hogy a fertőzést mintegy “feljebb nyomjuk” és az a méhre is átterjedhet. Terhesség idején nem szabad irrigálni.