Növények/Gyógynövény terápiák/Hánytatás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2009 bájt

Növények gyógyhatása

Hánytatás

Allergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Az egyes terápiás módszerek a betegségek bi­zonyos fajtái ellen használhatók, és gyakran több módszer együttesével érhető el a kívánt gyógyhatás.


Hánytatás

A hánytató gyógynövények a gyomor gyors ki­ürülését eredményezik. Erre szükség lehet akkor, ha valaki rosszul érzi magát, mert túl sokat evett vagy nem megfelelő összeállításban.

Ugyancsak javallott a hánytatás mérgezések esetén, a mennyiben nem maró anyag okozza, vagyis nem fog­ja a nyelőcsövet a hányáskor ismét fölmarni.

Vannak, akiknek a szervezete hajlamos sok nyálkát termelni bizonyos táplálékok élfogyasz­tását követően. Ilyenkor a kezelés első lépése, hogy a nyálka képződésének helye, a gyomor kiürüljön. Szintén alkalmazható a hánytatás a túl sok étel elfogyasztása következtében jelentkező hidegség esetében.

A legtöbb gyógyszertárban kapható gyógynö­vényszirup, az ipekakuána, kiváló hánytató. A hólyagos lobélia (Lobelia inflata) szintén alkal­mas e célra: 3X1 egész kávéskanálnyi lobélia- tinktúrát kell lenyelni 30 percen belül. Közben annyi borsmenta (Mentha piperita) teát kell meginnia a páciensnek, amennyit csak bír (hozzávetőlegesen 8 csésze az ideális), és ujjával a torkába nyúlva, öklendezést kiváltva kell előse­gítenie a hányást.

A hányás erősen apasztja a szervezet ener­giáit, ezért nem alkalmazható olyan személyek­nél, akik már amúgy is nagyon legyengültek. A hánytatást követheti enyhe serkentő, élénkítő kezelés nyugtató, gyulladáscsökkentő gyógynö­vények adásával egyidejűleg, hogy az illető visszanyerje energiáját és ismét erőre kapjon.