Növények/Gyógynövény terápiák/Görcsök

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2885 bájt

Gyógynövény terápiák

Görcsök

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Görcsök


Oka

A csecsemőket és kisgyerekeket gyakran érinti, de az ok rendszerint ismeretlen. Egyes esetekben a láz kezdetén jelentkezik. Jelezheti súlyos betegség; Pl.:agyhártya, vagy agyvelőgyulladás kezdetét, vagy valamilyen gyerekbetegséget; Pl. kanyarót.
Kevésbé gyakori oka még az angolkór, a fogzás, emésztési rendellenességek, bélférgek, vagy kiválthatja valamilyen nehezen emészthető élelmiszer. Pl.: cukorka, jégkrém, sütemény, pástétom, hús, belsőség.
Alultáplált, ideges gyerekek, akik érzelmi problémával is terheltek, hajlamosabbak a rángógörcsre.
A rángógörcs jelentkezhet hirtelen, minden előzmény nélkül. Kísérheti légzési nehézség, és habzó száj.

Kezelése

Első lépésként lazítsunk a ruházatán és engedjünk be friss levegőt.
Helyezzünk rongyba csavart pálcát a fogai közzé, hogy ne harapja el a nyelvét. Tegyük a gyereket 37 °C-os teljes-test fürdőbe és forró víz hozzáadásával növeljük a fürdő hőmérsékletét.
Tartsuk a gyereket 10-20 percig a fürdővízbe, majd alaposan szárítsuk le, tekerjük meleg takaróba, tegyük ágyba és teremtsünk csendet, hagyjuk elaludni.
Ha székrekedése van adjunk macskamentás, vagy egyszerű meleg vizes beöntést, amit minél tovább bent kell tartani.
Legyen mindig kéznél görcsoldó tinktúra, amelyből korának megfelelően 5-8 cseppet használjunk 1 kanál vízbe és a bevétele után itassunk vele sok vizet. Ez általában azonnal hat, de ha folytatódnak a görcsök, meg kell ismételni.
Igyekezzünk a gyereket könnyű tápláló diétán tartani, mert a rángógörcsöt a túl nehéz ételek fogyasztása is kiválthatja. 2-3 napos léböjt kúra után adjunk zöldségpüréket, törtburgonyát, vagy héjában sült burgonyát.

Felnőttek

Kezelésük ugyan így történhet, a görcsoldó tinktúra adagja 15-60 csepp 1 pohár vízzel bevéve, ha folytatódik a görcs akkor lehet hogy valamilyen súlyosabb ok húzódik a háttérben - forduljunk orvoshoz.

Görcsoldó tinktúra[szerkesztés]

Hozzávalók

  • 30 g hólyagos lobélia mag,
  • 30 g virginiai csukóka granulált
  • 30 g büd9s kontyvirág granulált
  • 30 g mirha granulált
  • 30 g indiánasszony gyökér granulált
  • 15 g Cayenne paprika porított
  • 0,5 l forró víz
  • 0,5 l almaecet.

Elkészítés

Áztassuk be a gyógynövényeket éppen forrás előtt álló 0,5 l vízbe, 5-10 perc után szűrjük le és adjuk hozzá az almaecetet.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Görcsök