Növények/Gyógynövény terápiák/Forró borogatás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2147 bájt

Gyógynövény terápiák

Forró borogatás

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Forró borogatás

A forró borogatást külsőleg alkalmazzuk. A nem mélyen gyökerező, illetve külső eredetű (bőr alatti kötőszöveti, vagy izomeredetű) betegségek, duzzanatok, fájdalmak, meg­fázás és influenza kezelésére használatos. A forró borogatás serkenti a vér- és nyirokkerin­gést azokon a területeken, illetve testrészekben, ahová a borogatást helyezzük. Azokat a növé­nyeket hasznosítjuk ilyen módon, amelyek túlsá­gosan erős hatásúak, és belsőleg nem alkalmaz­hatók, de borogatásként kis mennyiséget lassan fölvesz a szervezet hatóanyagaiból.

A forró borogatáshoz gyógynövényteát kell készíteni, majd egy nedvszívó ruhát belemártani és ráhelyezni az érintett testrészre olyan forrón, amilyet csak kibírunk. A törölközőt egy másik, száraz ruhával kell betakarni és erre melegítő­párnát vagy forróvizes tömlőt tenni. Használha­tunk valamilyen vízhatlan borítást is, ha éjsza­kára tesszük föl a borogatást, hogy az ágynemű ne ázzon el.

A vér- és nyirokkeringés serkentésére, has­görcsök enyhítésére, belső gyulladások csökken­tésére, és a hideg ízületek fölmelegítésére forró gyömbérborogatás ajánlott. Reszeljünk le 57 g friss gyömbérgyökeret, és sajtoljuk ki nedveit két csészényi forró vízbe, majd várjunk amíg sárgára nem színeződik. Ezután borogassuk be a megfelelő területet úgy, hogy ha kezd kihűlni, legyen kéz­nél egy másik, amellyel lecserélhetjük.

Hogy felpezsdítsük, életerővel telítsük a be­tegség által megbénított, legyengített testrészt, a forró borogatást váltogathatjuk rövidebb időre föltett hideg borogatással. A forróság ellazít, elernyeszt és kitágítja a pórusokat, míg a hideg serkent, élénkít és összehúz. A hideg és a forró váltakozása felfrissíti az adott testrészt.