Gyógynövény terápiák/Gyógyfürdő

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 4424 bájt

Növények

Gyógyfürdő

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék


Gyógyfürdő
A gyógyfürdő kifejezés alatt a gyógyhatású ülőfürdőt, kádfürdőt értjük. Az ilyen fürdőket a nagyobb vagy kívánt hatásfok elérése érdekében ásványi anyagok, mint fürdősók, gyógyszerek és nem utolsósorban gyógynövények vagy ezek kivonatának (tinktúra), keverékének (mixtúra) hozzáadásával egészítik ki.
A fürdő vízgyógyászati kezelőeljárás, ahol a víz hőmérséklete és felhasználásának módja szerint sokféle hatást fejthet ki a szervezetben; a szívműködést, a vérnyomást, a vizelet kiválasztást, az izom és az idegrendszer állapotát képes befolyásolni.

Az ülőfürdő háromféle lehet

1.) Hideg:
A hideg ülőfürdő csökkenti a has és medence szerveinek gyulladását, serkenti a bélműködést, hőmérséklete 20-25 °C, teljes időtartama 1-2 perc.
2.) Közömbös vagy meleg:
A közömbös vagy meleg ülőfürdő csökkenti a fájdalmat, elősegíti az izzadmányok felszívódását. Hőmérséklete 36-38 °C, teljes időtartama 20 perc.
3.) Forró:
A forró ülőfürdő csökkenti az izomzat, a belek izomzatának görcseit. Hőmérséklete akár 42 °C is lehet, teljes időtartama 5-10 perc.
Az ülőfürdőt követően nem kell megtörülközni, nedvesen fürdőköpenybe burkoljuk és az ágyban egy órán át pihentetjük, gőzöljük a beteget.

A vízbe merülő testfelület nagysága szerint megkülönböztetünk

- teljes fürdőt,
- fél fürdőt,
- ülőfürdőt,
- arcfürdőt,
- szemfürdőt,
- lábfürdőt.
A meleg ülőfürdő csökkenti a fájdalmat, jó hatású a belek izomzatának görcse, a medence szerveinek keringési zavara esetén.

A gyógyfürdő kifejezés egyik jelentése a gyógynövényes, vagy gyógyító fürdő.


 1. Gyógyfüvek alkalmazása
 2. Almaecetes fürdő
 3. Apróbojtorján fürdőhöz
 4. Cickafark ülőfürdő
 5. Csalán lábfürdő
 6. Csalán hajmosáshoz
 7. Diófa-levél főzete
 8. Fehér árvacsalán
 9. Fekete nadálytő
 10. Foltos árvacsalánvirág
 1. Kakukkfű-fürdő
 2. Kálmosgyökér-fürdő
 3. Kálmos kéz és lábfürdő
 4. Kamilla fürdő
 5. Korpafű ülő fürdő
 6. Körömvirág ülőfürdő
 7. Körömvirág lemosás
 8. Martilapu lábfürdő
 9. Mezei zsurló ülőfürdő
 10. Orbáncfű ülőfürdő
 1. Palástfű fürdőadalék
 2. Papsajtmályva láb-, és kézfürdő
 3. Vadgesztenye fürdő
 4. Zsálya fürdő