Növények/Gyógynövény terápiák/Erősítés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2187 bájt

Gyógynövény terápiák

Erősítés

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Erősítés

vagy tonizálás

Azok a gyógynövények használatosak erősítő­szerként, amelyek a szervezet energiáját növe­lik. Használatukat rendszerint olyanoknak java­solják, akik gyengék, kimerültek, egészségi álla­potuk leromlott, életerejük lecsökkent.

Az erősítő kezelést, vagy tonizáló terápiát mind a heveny betegségekből való fölépülés során, mind pedig a krónikus betegségek utáni megerősödés, az energia visszanyerése érdekében alkalmazzák. Ugyancsak jót tesznek ezek a szerek, ha az egészség megőrzése a cél, illetve ha kisebb egyensúlyhiányon akarunk úrrá lenni.

Az erősítők táplálják a szerveket. A gyógy­növények egy része elsődlegesen tápanyagokat szolgáltat: vitaminokat, ásványi anyagokat és cukrot.

Más fajok, e tápanyagok egy részének bizto­sítása mellett, kiegyensúlyozzák és mozgósítják a szervek energiáját, képessé téve azokat az asszi­milációra és a tápanyagok hasznosítására.

Az erősítő gyógynövények szerepe az, hogy megszüntessék a szervezetben mutatkozó hiá­nyokat (pl. gyengeséget, vagy vészes elégtelenséget). Ha a szervezet valamely funkciójában elégtelen­ség tapasztalható, akkor ez általában az összes többiben is megnyilvánul, és a létfontosságú anyagokban (ásványi sók, vitaminok) is hiány mutatkozik.

Ha valaki nagyon gyenge, és a szer­vezete egyensúlya erősen kibillent, az erős tonikok alkalmazása nem javallott, mert ezekkel még távolabb kerülne a szervezet az egyensúlyi állapottól. Ezért először az enyhébb hatású, táp­láló tonikokat kell fogyasztani. Ezek általá­ban gyümölcsök, gyógynövények virágai és leve­lei.

Később azután adhatunk serkentő tonizáló-szereket is, hogy elősegítsük az asszimilációt és javítsuk a tápanyagok hasznosítását. Ez utóbbiak, általában gyökerek és kérgek.