Növények/Gyógynövény terápiák/Beöntés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1709 bájt

Gyógynövény terápiák

Beöntés

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Beöntés

A beöntés idegesség, fájdalmak és a vérben levő nagy mennyiségű méreganyagból adódó panaszok kezelésére alkalmas. Az egyik legjobb gyógynövényes beöntés az illatos macskamentá­ból (Nepeta cataria) készül, de nagyon hatásos beöntés készíthető idegerősítő szerek (például hólyagos lobélia (Lobelia inflata) vagy csukóka (Scutellaria baicalensis) és összehúzó hatású gyógynö­vények (például fodros lórom (Rumex crispus), vagy sóskaborbolya (Berberis vulgaris) kéreg) társításával. Egyenlő arányban használjuk eze­ket, hogy erős teához jussunk.

A beöntést enyhén langyosan teával végezzük, ha a bélfalhoz tapadt, beszáradt, megkeménye­dett salakanyagot (bélsarat) akarjuk eltávolítani. A langyos, illatos macskamentatea beöntés csil­lapítja a lázat. A meleg beöntés ideges tünetek kezelésére jó.

A bélirritáció megelőzésére 2 evőkanál sze­zámolajat, 1-1 evőkanál ricinusolajat és mézet keverjünk 4 csészényi meleg vízbe, vagy a be­öntésre használt teába.

A beöntést először bal oldalon fekve, majd négykézláb, végül jobb oldalon fekve kell bead­ni. Ez elősegíti, hogy a folyadék megtöltse a vastagbelet. A gyógyító folyadékot olyan sokáig kell benntartani, amilyen hosszan csak lehet; a műveletet egy órán át folytassuk, illetve addig, amíg 8 csészényi folyadék betölthető és pár percig benntartható.