Növények/Gyógynövény terápiák/Balzsam

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2061 bájt

Gyógynövény terápiák

Balzsam

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Balzsam

A balzsam olyan növényi kivonat, amellyel a feszült izmokat és szalagokat (inak és ízületi szalagok) kezelhetjük. Hatását a bőrbe való bedörzsölése után fejti ki. Ugyancsak használatos ízületi gyulladás és más gyulladások enyhítésé­re. A balzsamok általában serkentő tulajdon­ságú növényeket (például erős paprikát) és görcsoldó hatású gyógynövényeket tartal­maznak.

Az aromás növények olaja, például az eukaliptuszolaj behatol az izmokba, élénkíti a keringést, ami lazító melegséggel árasztja el az adott területet. Az eukaliptuszolaj a dózistól függően irritációt, bőrgyulladást, bőrkárosodást okozhat.

Tegyünk 113 g szárított, vagy 226 g friss, összezúzott növényt egy üvegbe és adjunk hozzá két csésze ecetet, alkoholt vagy masszázsolajat. Naponta egy-két alkalommal rázzuk össze. A kivonat három nap alatt elkészül, ha a növé­nyek alaposan el vannak porítva, de két hét szükséges, ha egészben, illetve darabodra vágva tesszük a folyadékba.

Az ecet természetes összehúzó és egyúttal tartósítószer is. Töményen vagy vízzel 50%-osra hígítva is használható.

Az alkohol kiváló extraháló- és tartósítószer. Hasz­nálhatunk gabonapárlatot, például vodkát vagy gint is, illetve külső bedörzsölésre használatos alkoholt is.

Az alkoholos kivonat lehűti a bőrt az alkohol gyors párolgása következtében, míg a bőrön visszamarad a növényi kivonat (extraktum).

A masszázsolaj elkészíthető növényi ola­jok keverésével, például olíva-, szezám- és man­dulaolajból. Ha valaki a kezelendő területet masszírozni is akarja, jó ha aromás olajat hasz­nál. Az olajat kb. 400 NE A-vitaminnal lehet tar­tósítani, csészénként.