Növények/Gyógynövény terápiák/Alkalmazás

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 4512 bájt

Növények gyógyhatása

Alkalmazás

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Az egyes terápiás módszerek a betegségek bi­zonyos fajtái ellen használhatók, és gyakran több módszer együttesével érhető el a kívánt gyógyhatás.


Alkalmazás

Bármely terápia esetén a kezelést a szervezet erejéhez, energiájához kell igazítani.

Azaz, akár­milyen hatékonyan is távolítanak el bizonyos gyógynövények a mérgeket hasmenés vagy há­nyás előidézésével, mégsem alkalmazhatók gyen­ge vagy legyengült szervezetű, kis energiatartalékokkal rendelkező egyé­neknél, mivel ezek az eljárások tovább csökken­tenék a szervezet energiáit.

Ennek érteimében igen fontos a kezelés során bekövetkező, a be­tegség lefolyásában beálló változásokat nap mint nap nyomon követni, és aszerint meghatározni, hogy mi a beteg pillanatnyi állapotának a leg­megfelelőbb kezelés.


Az, hogy mely módszer kerül alkalmazásra, az számos tényezőtől függ. A különféle jellegű ké­szítmények nyújtotta lehetőségek ismeretében képesek leszünk kiválasztani az egyén számára és a betegség kezelésére legmegfelelőbb módszert és gyógynövényt. A leggyorsabb eredmény érdekében, különösen a súlyos, heveny betegsé­gek kezelésekor legcélszerűbb a gyógynövénye­ket böjtölés közben, vagy speciális, tisztító dié­tával összekapcsolva bevenni.

A gyógynövények és a diéta helye: alkalma­zása biztos, hogy erősíti és gyógyítja a szerve­zetet, amennyiben lecsökkentjük a mérgező (to­xikus) és savképző táplálékok fogyasztását, so­kat pihenünk és megszabadulunk feszültsé­geinktől.

Gyógynövényekből általában teát és teakeverékeket, kenőcsöket, olajokat, illóolajokat, szörpöket, tinktúrákat, friss leveket, illetve borogatásokat, dunsztkötéseket és fürdőket készíthetünk.

Általánosságban igaz, hogy a készítményhez szükséges növényadalékokat az előírás szerint, de a kort, a súlyt, a betegség fokát és súlyosságát is figyelembe véve kell alkalmazni.

Mérlegelni kell ezen kívül, hogy egyfajta gyógynövényt használunk fel, vagy összetett készítményt alkalmazunk-e.

Általában hatékonyabb, ha többféle, egymást kiegészítő, illetve támogató (szinergizmus) gyógynövényt alkalmazunk egyszerre, az összeállítások maximum 5-7 fajta gyógynövényt tartalmazhatnak.

Ügyelni kell a közben szedett gyógyszerek indikációs jellegére is, mert ha valaki például véralvadásgátló gyógyszert szed, akkor nem ajánlatos, pl. kamillateát (kumarint, véralvadásgátlót tartalmaz), vagy nyugtató, alvást segítő -altató tabletták mellé, pl. macskagyökér teát inni.

Interakciós hatások

Vérzést fokozó tulajdonsággal rendelkeznek a következő gyógynövények, melyek interakcióba léphetnek a véralvadásgátló gyógyszerekkel is:

gingko biloba,
angelika,
fokhagyma,
ginszeng (amely a C-vitaminnal csökkentik egymás hatását is),
gyömbér és az
orbáncfű.
- Az aranypecsétfű interakcióba léphet a vizelethajtókkal és vérnyomáscsökkentőkkel.
- A kasvirág (Echinacea) szintetikus hormonokkal és májkárosító gyógyszerekkel.
- Az édesgyökér kapcsolódhat a vérnyomáscsökkentőkkel és fokozhatják a szteroidok hatását.
- A ginszeng interakcióba léphet a véralvadásgátlókkal, stimulánsokkal, vérnyomáscsökkentő és a szívritmuszavar elleni gyógyszerekkel, egyes antidepresszánsokkal, valamint fokozhatják a szteroidok és az ösztrogén hatását.
- A kava-kava fokozhatja a nyugtatók és izomlazítók, valamint az érzéstelenítők és antidepresszánsok hatását.
- Az orbáncfű fokozhatja az antidepresszánsok hatékonyságát.
- A macskagyökér (valeriana) pedig a nyugtatók hatását fokozhatja.