Kertészet/Rovarok/Krumpli-bogár

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


A lap mérete: 2350 bájt

Krumpli-bogár

Colorado potato beetle.jpg

A krumplibogár vagy kolorádóbogár (Leptinotarsa decemlineata) a rovarok (Insecta) osztályának a bogarak (Coleoptera) rendjébe, ezen belül a mindenevő bogarak (Polyphaga) alrendjébe és a levélbogárfélék (Chrysomelidae) családjába tartozó faj.

Elterjedése

A krumplibogár előfordulása eredetileg az Amerikai Egyesült Államokbeli Sziklás-hegység közelében fekvő államokra korlátozódott. A krumplibogár ma már a világon mindenütt előfordul, ahol gazdanövényeit – főként a krumplit – termesztik. Minden igyekezet ellenére sem sikerült gátat vetni e kártevő rovar terjedésének.

Megjelenése

A kifejlett bogár hossza 3,5-10 milliméter, a lárva hossza 15 milliméter. A repülésre alkalmas egy pár recés szárnyat kemény kitinpáncél szárnyfedők takarják. Ezek öt-öt élénk sárgák-fekete csíkkal, innen is a latin neve: decemlineata, ami tízcsíkosat jelent.

Életmódja

A krumplibogár egész nyáron aktív, télire beássa magát a földbe, átaludva ezt az évszakot. A lárvák többnyire csoportosan rágnak, míg a kifejlett bogarak többnyire magányosan élnek. Tápláléka krumpli és más burgonyafélék levele. A krumplibogár 1-2 évig él.

Szaporodása

Az ivarérettséget hathetes korában éri el. A párzási időszak tavasz végétől késő nyárig tart. A nőstény, a 2500 pete|petéjét 20-80-as csomókban rakja le, a növények levelein. A petéből való kifejlődés 10-14 napig tart. Kikelés után, a lárva pirosas-rózsaszínű fekete pettyekkel, később sárgává válik. Két-három hét alatt teljesen kifejlődik, ezután a földbe ássa magát és bebábozódik. Rögtön a kikelés után rágni kezd. Egy nyáron akár három generáció is kifejlődhet.

Érdekesség

Héderváron az 1990-es évek végén szobrot állítottak az itt elsőként megtalált krumplibogárnak. Ugyanekkor fiatal művészek filmet is készítettek róla.

Lásd mégForrás:

Magyar Wikipédia:, Krumpli-bogár, 2011. március 1., 06:28 (CET)