Kertészet/Rovarok/Fekete répalevéltetű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Fekete répalevéltetű


Brachycaudus helichrysi, Aphis fabae;

Leírása[szerkesztés]

Kifejlett Fekete répalevéltetű Brachycaudus helichrysi szárnyatlan kifejlett egyedei 1.4-2 mm hosszúak; tojás alakúak, általában zöld, sárgás- vagy barnászöld színűek, a láb negyedik ízének és a lábnak a vége fekete, a csápok rövidek, a test hosszának felét teszik ki, a lélegzőcső (szifó) rövid és peremes. A farok (cauda) halvány, fehéres színű, rövid és tompa végű. A levéltetű szárnyas formája 1.1-2.2 mm hosszú, sötét színű csápja, lábai és szifója van. A fej és a tor sötétbarna színű, a potrohon nagy, szabálytalan alakú pigment folt.

A szárnyatlan répalevéltetű Aphis fabae színe sötét olajzöld vagy matt fekete, sötét színű fejjel, csápokkal és tölcsérekkel (cornicles), hosszúsága 2-2.6 mm. A frontális dudorok fejletlenek. A tölcsérek nem hosszabbak a faroknál. A lábak világos színűek, a tövüknél és a végükön feketék .

A szárnyas forma egyedei hosszúkásabbak, fényes fekete fejjel és torral, és a csáp rövidebb, mint a testhossz kétharmada. A bab-levéltetű lárvái zöldek, az utolsó lárvaállapotban 5-7 pár fehér folt van a potroh hátulján.

Gazdanövények[szerkesztés]

A levélpödrő szilva-levéltetvek elsődleges gazdanövénye a szilva és a Prunus nemzetség különböző tagjai, vagy

üvegházban - a krizantém (Chrysantemum) és az ezüst aggófű (Senecio).
A másodlagos gazdanövények: fészkesvirágúak (Compositae), napraforgó, articsóka, nefelejcs (Borraginaceae), lóhere (Leguminoseae).

Az Aphis fabae az egyike a leginkább mindenevő (polifág) fajoknak. Több mint 200 növényt képes fogyasztani, köztük van a napraforgó, répa, bab, burgonya, sárgarépa, dohány, továbbá bizonyos termesztett virágok és dísznövények. Elsődleges gazdanövények az európai kecskerágó (Euonymus europea), a labdarózsa (Viburnum opulus) és az álnarancs (Philadelphus sp.).

Előfordulása[szerkesztés]

A levéltetvek a napraforgó felpödrődött levelein találhatók, majd továbbmennek a virágzó tányérra, és sűrű kolóniákat hoznak létre a magok között. Ezek a fajok számos vírust terjesztenek.

Tünetek[szerkesztés]

Ezek a levéltevek a napraforgó rovarkártevői, amelyek a leveleknek a középső erezetre merőleges, szoros felcsavarodását idézik elő, ezáltal súlyosan károsítvaa leveleket a gyors növekedés időszakában, és korábban annál, semhogy a természetes ellenségeik aktívak lennének.


Életciklus[szerkesztés]

A Brachycaudus helichrysi pete formában telel át, a bimbók tövének közelében, és a Prunus-félék különbözői fajainak fiatal ágain. Tavasszal egymást követő generációk táplálkoznak a fiatal levélzeten, míg májusban a szárnyas formák egyedei számos más nyári gazdanövényre vándorolnak. A téli gazdanövényről a nyári gazdanövényre való vándorlás általában befejeződik július elejére. Ősszel megjelennek a szárnyas formák, és miután visszatértek az elsődleges gazdanövényre, tojásról szaporodó nőstényeknek adnak életet. A másodlagos gazdanövényen született hímek odavándorolnak, és így jön létre a nemi úton szaporodó (szexuális) generáció.

Az Aphis fabae ősszel az európai kecskerágó (Euonymus europea), a labdarózsa (Viburnum opulus) vagy az álnarancs (Philadelphus sp.) kérgére rakja le a petéit. Márciusban szárnyatlan formáknak adnak életet, amelyeknek az ivadékai között növekvő arányban vannak a szárnyas egyedek. Májustól kezdve szárnyas virginoparák (virgionparae) telepednek meg számos másodlagos gazdanövényen, szárnyatlan lárvákat rakva le a levelek alulsó oldalára vagy a szárak végére. A szárnyas szexuparák (sexuparae) ősszel jelennek meg, és visszatérnek az elsődleges gazdanövényre. Ezek párzanak és a nőstények megtermékenyített petéket raknak le október folyamán, áttelelés céljából. A szárnyatlan szüzek enyhe éghajlatú vidékeken képesek áttelelni, ami lehetővé teszi a faj számára, hogy a szexuális szakasz nélkül is fennmaradjon. A migráció sem kötelező, mert a levéltetvek az európai kecskerágón képesek az egész év során megélni.

Védekezés[szerkesztés]

A nyilvántartott anyagok között szereplő rovarölő szappan vagy ultra-finomságú kertészeti olaj alkalmazható a levélzeten élő levéltetvek elleni védekezésre.

Rovarölőszerek[szerkesztés]

Készítmény neve Hatóanyagok Növényvédőszer csoport Dózis Hatásmód Mire hat?
Aztec triazamate triazols 0,3 l.ha-1 felszívódó Levéltetvek
Bi 58 EC - New dimethoate dithiophosphates 0,5 l.ha-1 felszívódó Levéltetvek
Nurelle D cypermethrin + chlorpyrifos mix 0,6 l.ha-1 felszívódó Levéltetvek
Mavrik B tau-fluvalinate + thiometon mix 0,2 l.ha-1 felszívódó Levéltetvek