Kertészet/Rovarok/Fekete cseresznye-levéltetű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3003 bájt

Fekete cseresznye-levéltetű

Fekete cseresznye-levéltetű
Fekete cseresznye-levéltetű

A fekete cseresznye-levéltetű (Myzus cerasi), a rovarok (Insecta) osztályába, ezen belül a félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjének valódi levéltetűfélék (Aphididae) családjába tartozó faj. Jelentős mezőgazdasági kártevő, elsősorban a cseresznye (Prunus avium) és a meggy (Prunus cerasus) élősködője.

Megjelenése[szerkesztés]

Átlagosan 1,8-2 mm nagyságú rovar, színezete fényes, fekete. Minden év első két generációja szárnyatlan, ezután egyre nagyobb arányban kelnek ki szárnyas nőstények is, melyek sötétszürkék, potrohszelvényeiken egy-egy fekete folttal.

Életmódja[szerkesztés]

Elsősorban cseresznye, meggy, ritkábban szilva fák hajtásainak zsenge csúcsán a növények nedveit szívogatja.

Nemzedékváltás[szerkesztés]

Az ősszel lerakott peték áttelelnek, rügyfakadás idején kel ki belőlük az első nemzedék, a szárnyatlan ősanyák. Az ősanyák elevenszüléssel újabb szárnyatlan nőstény nemzedéknek adnak életet áprilisban. Hasonló módon több nemzedék is követi egymást, de a szárnyas nőstények aránya egyre emelkedik.

A szárnyas nőstények átrepülnek nyári tápnövényeikre, a galajra és veronikafélékre, amelyeken a nyári nemzedékek fejlődnek, melyek általában szárnyatlanok. Szeptemberben ismét szárnyas alakok képződnek, melyek visszarepülnek a cseresznyére. Itt párosodnak, majd megszületnek az ivaros egyedek, melyek októberben és novemberben rakják le áttelelő tojásaikat a hajtásokon, a rügyek mellé. A tojásrakó nőstények még a lombtalan fákon is megtalálhatók.

Kártétele[szerkesztés]

Felszaporodásukra, jelentős kártételükre elsősorban meleg, párás tavaszokon lehet számítani.

Szívogatásuk nyomán a cseresznye, és a meggy levelek torzulnak, zsugorodnak (levélgörbülés) és a fonák felé sodródnak, a megtámadott hajtások gyengébben fejlődnek, növekedésük lelassul, súlyos esetben megáll.cseresznye, meggy levelén hajtásvégek torzulnak, levelek zsugorodnak, levélgörbülés.

Másodlagos kártételként, a levéltetvek által kibocsátott mézharmaton megtelepedhet a korompenész.

Védekezés[szerkesztés]

Fontos az agrotechnikai védekezés; rendszeres gyomirtás, megfelelően levegős korona kialakítása, a fertőzött növényi részek rendszeres eltávolítása és megsemmisítése.

Rügypattanás és virágzás közötti időszakban vegyszeres permetezéssel eredményesen védekezhetünk a kártétel ellen.

Magyar Wikipédia: Fekete cseresznye-levéltetű


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége