Kertészet/Lepkefélék/Rezedalepke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2142 bájt

Rezedalepke


Rezedalepke
Rezedalepke lárva
A rezedalepke (Pontia daplidice), a rovarok (Insecta) osztályában a fehérlepkék (Pieridae) családjába sorolt Pontia nem egyik faja.
Dél- és Közép-Európában, valamint Ázsia mérsékelt övben egészen Japánig megtalálható — néha e sávtól északra is.
Szárnyának fesztávolsága 4–5 cm; a nőstény nagyobb a hímnél.
A nyári példányok rajzolata gyakran világosabb és nem is annyira kiterjedt, mint a tavasziaké és az őszieké. Az elülső szárnyának közepén kirajzolódó szögletes fekete folt fontos határozó bélyeg. A nőstény rajzolata erőteljesebb a híménél, főleg a hátsó szárnyon. A nőstény elülső szárnyán fölül, a hátsó szegély mentén nagy fekete foltok sorakoznak. Hátsó szárnyának fonákján, a sejtben rendszerint egy jól elkülönülő fehér folt látszik.
Hernyója kékeszöld, a hátán és oldalán fekete foltokkal és sárga szalagokkal.
A virágos réteken már február végén megjelenhet. Egy évben három nemzedéke kel ki; a harmadik még októberben is repül.
A hernyó rezedán, mustáron és más keresztesvirágú növényeken él. Nem szerepel a w:Vörös listán. Magyarországon nem védett.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Rezedalepke témájú médiaállományokat.

Forrás: Rezedalepke

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935


Kertészet Növényvédők Tünethatározó Növénybetegségek Kártevők Szexferomon csapdák Munkanaptár Permetezési javaslat Permetezési napló Permetlé töménysége