Kertészet/Lepkefélék/Kis pávaszem

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2777 bájt

Kis pávaszem


Kis pávaszem
A kis pávaszem (Saturnia pavonia) vagy (Eudia pavonia) más néven (Pavonia pavonia) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a pávaszemek (Saturniidae vagy Attaciidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

A kis pávaszem Európa legnagyobb részén, valamint Ázsiában egészen a Távol-Keletig mindenütt elterjedt. A hegyvidékeken 2000 méter magasságig is megtalálható. Nem ritka, olykor tömegesen is elszaporodik.

Megjelenése[szerkesztés]

A kis pávaszemnek két pár szárnya van. Szárnyfesztávolsága 50-60 milliméter, a nőstények nagyobbak. A nőstény alapszíne szürke, a hím narancssárga-barna. Mind a négy szárnyon, egy-egy szemhez hasonló folt van. A kifejlett példányoknak nincs szájszervük, míg a lárvák egy pár rágó szájszervvel rendelkeznek.

Életmódja[szerkesztés]

A kis pávaszem a lápok, lomb- és elegyes erdők meleg tisztása és fenyérek lakója. A hímek nappal röpködnek, a nőstények éjszaka. A lárvák különféle növények leveleit eszik, a felnőttek nem táplálkoznak. A hernyókat leginkább a sűrű aljnövényzetben találhatjuk meg, ahol sok csarab nő. Kökényen, málnán, szedren, gyertyánon, fűzön stb. is előfordulnak. Imágóként 3-4 hétig élnek, összesen azonban mintegy 3 évig.

Szaporodása[szerkesztés]

A nőstény, a petéket körülbelül 20-as csomókban rakja le a táplálékul szolgáló növény szárára. A hernyók éjszaka kelnek ki, és megkezdik a táplálkozást a növényeken. A hernyó négyszer vedlik, és mindannyiszor világoszöld színt vesz fel, és sárga vagy narancssárga, szőrőkkel borított szemölcsöket növeszt. A báb ibolyakék-barna, rostos kokonban van, melyet a hernyó nyáron sző. A felnőtt lepke ebben fejlődik, és 1-3 év után kel ki.
A petéi
és a hernyója

Rokon fajok[szerkesztés]

A kis pávaszem rokon a nagy pávaszemmel (Saturnia pyri).


Forrás:

Magyar Wikipédia:, Kis pávaszem, 2011. március 1., 06:33 (CET)