Kertészet/Lepkefélék/Kis busalepke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2894 bájt

Kis busalepke


Kis busalepke
Kis busalepke
A kis busalepke (Pyrgus malvae) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a busalepkefélék (Hesperiidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése

Megtalálni csaknem egész Európában (a 65. szélességi fokig), valamint Ázsia mérsékelt égövi részén Mongóliáig és az Amurig. E busalepke faj nem ritka.

Megjelenése

Sötétbarna színű lepke, tipikus négyszögletes, fehér foltokkal; a szárnyak külső szegélye mentén többé-kevésbé szaggatott fehér foltsor húzódik. Az elülső szárny 1-1,5 centiméter hosszú. A szárnyak fonákja világosabb barna, a hátulsó szárnyaké sárgászöld árnyalatú, és a fehér foltok nem annyira élesen körülhatároltak, mint felül. A nőstények a hímeknél többnyire nagyobbak.

Életmódja

A kis busalepke mindenütt előfordul, a hegyvidéki erdőktől a kertekig, a tengerpartoktól 2000 méter magasságig. A kis busalepke főleg mályvák, erdei szamócák, gyűszűvirág, málna és szeder virágait keresi fel.

Szaporodása

Magyarországon két nemzedéke van évente. Az első már igen korán, április elején megjelenik, és júniusig látható. A második július-augusztusban repül, kései egyedeivel még szeptemberben is találkozhatunk. A lepkék csak napos időben, alacsonyan a növényzet fölött repülnek, röptük gyors, surranó. A hernyó nagy, fekete fejű, zöldes színű. A fiatal hernyók növények összenőtt levelei között élnek, idősebb korukban egy-egy levelet lehúznak, és összeszövik az aljzattal. Ezt a „védősátrat” csak táplálkozás idején hagyják el. A báb laza szövedékben a talajon telel át a tápnövény szárai között.


A Wikimédia Commons tartalmaz Kis busalepke témájú médiaállományokat.

Forrás: Kis busalepke

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

2011. március 1., 06:33 (CET)