Kertészet/Lepkefélék/Köménymoly

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2257 bájt

Köménymoly


Köménymoly
A köménymoly (Depressaria daucella) a valódi lepkék (Glossata) alrendjébe tartozó laposmolyfélék (Depressariidae) családjának egyik faja.
Európában és Észak-Afrikában gyakori faj; Észak-Amerikába valószínűleg úgy hurcolták be. Hazánkban is megtalálható mindenfelé, főleg a nedvesebb területeken.
Szürkésbarna, feltűnően fényes szárnyain sötétebb, finom, pálcikaszerű mintázat látható. A szárny fesztávolsága 18–22 mm.
Életmódja igen sajátos. Évente egy nemzedéke kel ki, de a lepkék nagyon hosszú időn át rajzanak: nyár derekától a következő év tavaszáig, tehát áttelelnek, és nőstény csak ezután rakja le petéi a tápnövények levelére. A fiatal hernyó a levélben és a szárban lyuggatva károsítanak, a fejlettebb pedig a növény generatív részeit: a bimbókat, virágokat és magvakat fogyasztja, összeszövi a virágokat. Laza gubóban a tápnövényen vagy annak közvetlen környékén bábozódik be.

A hernyók tápnövényei:

Kártevőként alkalmilag különféle ernyősvirágúakon is feltűnhet. Nem szerepel a Vörös listán.

Magyarországon nem védett.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Köménymoly témájú médiaállományokat.

Forrás: Köménymoly

Homonnay Ferenc, Szentesi Árpád, Bürgés György:A növényvédelmi állattan kézikönyve Akadémiai Kiadó (Budapest), 1993. ISBN:963-05-5740-1 , A magyarországi molylepkék gyakorlati albuma], Növényvédelem 2005 különszám, Budapest: Agroinform. ISSN 0133-0839., Brian Hargreaves, Michael Chinery: Lepkék. Fürkész könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1987. ISSN 0237-4935

2011. március 1., 06:33 (CET)