Kertészet/Kártevők/Nyugati dióburok-fúrólégy

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Nyugati dióburok-fúrólégy


Nyugati dióburok-fúrólégy
Nyűvek
Nyugati dióburok-fúrólégy
(Rhagoletis completa Syn:-)


A dióbelet többnyire csak közvetve károsítja, korai rágásával csökkentve a dió méretét, előidézve a dióbél ráncosodását, illetve a dió idő előtti hullását. Elősegítheti a kórokozók megtelepedését a terméseken, így akár a dió penészesedését is. A tisztítás során megnehezíti a dióburok eltávolítását. Még alacsonyabb fertőzés mellett is rontja a héjas dió minőségi mutatóit, illetve többletköltséget okoz, hiszen az emberek nem szívesen vásárolnak foltos héjú diót, még akkor sem, ha a belseje egészségesnek mondható. Ezeket a dió héján megjelenő sötét foltokat nagynyomású vízsugárral vagy fehérítéssel lehet csak eltávolítani.

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) a fúrólegyek családjába (Tephritidae) és a Trypetinae alcsaládba tartózó inváziós faj, amelyet először 1926-ban, egy dióültetvényben találták meg Kaliforniában. Őshazájának Középnyugat-Amerikát és Északkelet-Mexikót tartják. Európában először Svájcban, az 1980-as évekből származó múzeumi példányok között találták meg. Ültetvényben először 1991-ben Olaszországban azonosították. Magyarországon először 2011 októberében Kőszeg külterületén találtuk meg nyüveit. Feltételezhető, hogy természetes úton terjedt át Ausztriából Magyarországra.


Tünetek

Hazánkban 2012-ben jelent meg az Észak-Amerikából behurcolt kártevő. A légy a petéit a zöld dióra rakja. A lárvái a termésburok alá rágnak és ott fejlődnek. A dió burka feketedik, a termésre tapad, így fogyaszthatatlanná válik, emellett korai terméshullást is előidézhet. Puha csonthéjú diók esetében képesek a csonthéja is berágni.

Védekezés

A fertőzött és hullott diók eltávolításával csökkenthetjük a terjedést. Feromoncsapdával figyelhető a rajzás és csökkenthető a hím egyedek száma, így a tojásrakás mértéke is. A kémiai védekezés időpontja ennél a kártevőnél is a rajzásmegfigyelésen alapszik, amelyben a feromoncsapda nyújt segítséget. A hímek első megjelenésekor érdemes a kezelést megkezdeni. Nyugati dióburok fúró légy ellen engedélyezett szabadforgalmú szer az acetampirid tartalmú Mospilan 20 SG. A védekezést egészen szeptember közepéig kéthetente kell ismételni.Sablon:-trt

forrás|Agrofórum

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nyugati dióburok-fúrólégy témájú médiaállományokat.