Kertészet/Kártevők/Drótférgek

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Drótférgek


[[Fájl:|bélyegkép|jobbra|200px|]]

A drótféreg a talajban csírázó magvakkal és a növények gyökereivel táplálkozik. A tünetek a megtámadott növényfajtól és a talajtípustól függően változatosak. Ilyen pl. a hiányos kelés, az átfúrt szikleveles, csírázó mag, a megrágott gyökér, a növény föld feletti részeinek a sárgulása, különösen a salátát és burgonyát pusztítja.

Nagyobb mennyiségben szokott fellépni az enyhe telet követő esztendőben s különösen ott, a hol a talaj több humuszt s kevesebb ásványi anyagot tartalmaz. Ahová a drótféreg egyszer befészkelte magát, onnét nagyon nagyon nehéz kipusztítani s kiirtása csakis folytonos kitartó védekezés után sikerül.

A drótféregnek több fajtája van, a melyek közül azonban legveszedelmesebbek a gyors pattanó bogárt (Lacon murinus) és [Kertészet/Kártevők/Vetési pattanó bogár|vetési pattanó bogár]] (Agriotes lineatus), a melyek igen hamar elhatalmasodnak.

Első sorban megemlítendő a szénkéneggel való védekezés, a melyet különösen értékesebb, finomabb terményeknél alkalmazunk a drótféreg irtására, azonban még a növények kiültetése (palántázása) előtt, mert nagyon könnyen megtörténik, hogy ha a kelleténél több szénkéneg jut a földbe, annak hatása káros, sőt egyenesen pusztító lehet a növényre. Egy négyzetméterre 15-20 g. szénkéneget adunk és pedig úgy, hogy ujjnyi vastag és hosszú lyukakat készítünk, abba a szénkéneget beleöntjük és a nyílást földdel ismét elzárjuk. A szénkéneg a földet átjárja és elpusztítja a drótféreg álcáját. A szénkéneget azonban kevésbé használják, de nem is használható minden esetben. Nagyon ajánlatos a trágyaszerek gyakori változtatása is. Ha pl. eddig istállótrágyát alkalmaztunk, használjunk ezután guanót és kálisót; észlelni fogjuk utóbbi trágya hatását, a mely a guanóból felszabadult kénsavnak tudható be leginkább. A guanóval és kálisóval való trágyázás, mint védekezőszer, tehát nagyon ajánlható.