Kertészet/Kártevők/Burgonya/Burgonyabogár

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1468 bájt

Kertészet

Burgonyabogár

Burgonyabogár

A burgonya legjelentősebb kártevője, mind a lárva, mind a bogár károsít. A kártétel májustól augusztusig látható. Mind a bogár, mind a lárva a zöld növényi részeket pusztítja. Augusztusban néha a felszínre került gumókat is megrághatják.
Veszélyes károsító, mindenképpen védekezni kell ellene, mert védekezés nélkül akár 70-80%-os kárt is okozhat. Évente két nemzedéke van. Az első nemzedék májusban jön elő és kezd károsítani, a második nemzedék pedig június közepén-végén. A burgonyán kívül a paradicsomot is veszélyezteti.
A gyorsan, erőteljesen fejlődő növény kevésbé sínyli meg a kártételt. (Ezt a burgonyagumó ültetés előtti előhajtatásával és időben való kiültetésével, valamint jó agrotechnikával segíthetjük elő.) A burgonyával rokon gyomnövények irtása is gyérítheti a kártevők számát.
Biológiai védekezésként hagymaféléket ültethetünk a burgonyá közzé, vagy közvetlan mellé, így a máshol kifejlődött bogarak kevésbé találják meg az ültetvényünket.
Rovarölő szerekkel legeredményesebben a fiatal lárvák ellen védekezhetünk. Figyelni kell a sárga petéből történő kikelést és ha ez tömegessé válik, lehet elvégezni a kezelést. Szükségessé válhat a védekezés megismétlése