Kertészet/Kártevők/Árvaszúnyogok

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2647 bájt

Árvaszúnyogok


Chironomus plumosus01.jpg
Árvaszúnyogok

Az árvaszúnyogok (Chironomidae) a rovarok (Insecta) osztályának a kétszárnyúak (Diptera) rendjébe, ezen belül a szúnyogalkatúak (Nematocera) alrendjébe tartozó család.

E fekete színű rovarok testmérete 2–4 mm. Mind a talajos, mind a talaj nélküli termesztés során megjelenhetnek. Fejlődésükhöz a sötét, nedves környezet a legmegfelelőbb, ezért a kőzetgyapotos és a tápanyagfilmes termesztésben gyakran előfordulnak. Tojásaikat szerves tápanyagban dús környezetbe rakják.
A kifejlett állatok 15 fok felett rajzanak. A teljes életciklus (petétől a kifejlett egyedig) három hétig tart. A lárvák testmérete 6–7 mm, testük fehéres, áttetsző, fejükön fekete folttal. A növény gyökérzetét és szárát egyaránt megtámadják.
FIGYELEM! A lárvákat a rossz minőségű földkeverékkel gyakran magunk hurcoljuk be.

Tünetek[szerkesztés]

A tényleges kárt ez esetben sem a szúnyogok, hanem a szúnyoglárvák okozzák, melyeket az anyaállat a földbe helyez, majd kikelve a növény gyökérzetéből szívják el a tápanyagokat, az eredmény elhalt gyökérzet. Különösen a fiatal növényekre és palántákra veszélyes. A finom gyökérszőrök és nagyobb gyökerek károsodása miatt a növény legyengül, levelei elsápadnak, ami kifejezetten kedvez a különböző gombás fertőzéseknek (Fusarium, Pythium), különösen ha a növénynek amúgy is tápanyagproblémái vannak. :Erős, idősebb egyedek esetén az árvaszúnyogok már nem okoznak nagy kárt.

Megelőzés[szerkesztés]

Feltétlen kerülni kell a harmatképződést, tanácsos lefedni továbbá a tartályt, hogy ne képződjenek algák.

Kezelés[szerkesztés]

Ahol a lárvák megjelennek, a közeget szárazon kell tartani. Itt is segíthetnek a sárga színcsapdák, melyek megfogják a felnőtt szúnyogokat. A fertőzött táptalajra 2-3 cm vastagon szórjunk sterilizált homokot, ami öntözés után betömörödik, így a lárvák nem tudnak kikelni, és a további tojások lerakását is akadályozzuk. Az árvaszúnyog természetes ellenségei a ragadozó atkák (Hypoaspis miles), valamint a fonalférgek (Steinernema feltiae). Biológiai védekezésként Neem-olaj, Pyrethrum, Neudomück használható.

Forrás:

Magyar Wikipédia:, Árvaszúnyogok