Ehető gombák/Tövisalja gomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Tövisalja gomba

Tövisaljagomba.jpg
2013-05-16 Entoloma clypeatum (L.) P. Kumm 362786.jpg

Tövisalja gomba
Latin neve (Entoloma clypeatum)


A tövisaljagomba az osztatlan bazídiumú gombákhoz (Homobasidiomycetes), ezen belül a kalaposgombák (Agaricales) rendjébe, a döggombafélék (Entolomataceae) családjába tartozó, ehető faj.

Megjelenése[szerkesztés]

Kalapja 3-16 cm átmérőjű, közepén csúcsos, sugarasan szálas, széle legtöbbször hullámos, berepedezett, szabálytalan alakú.
Színe változatos, fehéres-szürkés, szürkésbarna, zöldesszürke, sárgásbarna. Lemezei eleinte fehérek, majd rózsaszínűek, sűrűn állók, tönkhöz nőttek, néha kissé foggal lefutók is lehetnek.
Tönkje hengeres, gyakran felfelé vékonyodó, 4-15 cm hosszú, 0,5-2 cm vastag, gyakran hajlott, néha megcsavart, szálas-rostos, de eléggé törékeny. Színe fehér, fehéres vagy esetleg a kalaphoz hasonló.
A gomba jellemzően lisztszagú és lisztízű. Spórapora rózsaszín, spórái sokszögletűek.

Élőhelye[szerkesztés]

Kizárólag rózsafélék (kökény- vagy galagonyabokrok, körtefa, berkenye, szilva, kajszibarack) alatt, illetve közelében terem, általában áprilisban vagy májusban.

Felhasználhatósága[szerkesztés]

Ehető, levest vagy pörköltet szoktak belőle készíteni, viszont könnyű összetéveszteni, ezért a példányokat minden esetben meg kell mutatni gombaszakértőnek, főleg ha májusnál későbbiek.
Nagyon hasonló faj a nagy döggomba, a szürke döggomba. Hasonlít rá a kerti susulyka, a téglavörös susulyka, és a májusi pereszke is.

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tövisalja gomba témájú médiaállományokat.