Ehető gombák/Lila pereszke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Jump to navigation Jump to search


Recept mérete: 1962 bájt

Gombák

Lila pereszke

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok Fűszerolajos receptek
Fűszersók Mit-mihez használjunk Ehető gombák Gomba fajták Gombás ételek Gombák eltevéseEcetek Fűszeres ecetek
Kandírozás MustárkészítésLila tölcsérpereszke
Lilatönkű tölcsérpereszke
Lila tölcsérpereszke
(Lepista nuda)

Korábban:(Lepista saeva)

Más neve(i): -

Étkezési érték: ehető gomba.

A lila tölcsérpereszke ehető gombafaj, kalapja fiatalon kékeslila és domború, az idősebb gombáé egy kissé ellapul és a színe barnás-lila lesz.

A kalap átmárője akár 8–15 cm is lehet. A tönkkel alig érintkező, a tönk felé felkanyarodó lemezei is lilák, majd megsárgulnak és könnyen leválaszthatók a kalapról.
Vaskos, szálasan lila, kemény tönkje, belül is lilás, később sárgásbarna. A tönk alja alul gyakran molyhos-nemezes a gombára tapadó, néha szintén lilás micéliumfonalaktól. Illata erős, fűszeres, jellegzetes „pereszkeillat”.


Ősszel, és még a tél elején is megtalálhatjuk mindkét fajt, az erdők napfényes részein, de kertekben és útszéleken is előfordul. Egész Európában elterjedt gyakori faj.
Nyersen nem ehető, sőt így még enyhe mérgezést is okozhat. A lila pereszke piacokon árusítható, vidéki városok piacán gyakori, őszi gomba.
A lilatönkű tölcsérpereszke (Lepista saeva) is ehető gombafaj, melynek húsos kalapja szürkés, szürkésbarna vagy halványan kékes-lila, később sárgásbarna színűvé válik.
A két gombafaj egymással is, de más mérgező fajokkal, elsősorban a lilás színű pókhálósgombákkal és más tölcsérgombafajokkal is könnyen összetéveszthető.

Lásd még[szerkesztés]


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lila pereszke témájú médiaállományokat.