Ehető gombák/Kerti tintagomba

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Kerti tintagomba

Coprinus micaceus2.JPG

Kerti tintagomba
Latin neve (Coprinellus micaceus)

A kerti tintagomba az osztatlan bazídiumú gombák osztályához, a porhanyósgombafélék közé tartozó faj.

Megjelenése[szerkesztés]

kis termetű gomba, amely a talajon terem csoportosan nyáron és ősszel. Leginkább kertekben, házak környékén fordul elő korhadó faanyagon, vagy annak környékén.
Kalapja barnássárga, középen vörösbarna, fésűs, a szélein behasadozó. fiatalon tojásdad alakú, az idősebb példányoké harang alakú. A fiatal példányok kalapjain sajátos szemcsék vannak. Jellemző átmérője kiterítve 3–7 cm.
Lemezei sűrűn állók, kezdetben krémszínűek, majd szürkésbarnák lesznek, végül pedig megfeketednek. Tönkje karcsú, fehéres, csövesedő. Jellemző magassága 2–10 cm. Húsa törékeny, íze, szaga nem jellegzetes, előnye, hogy egyáltalán nem kukacosodik.

Összetéveszthetősége[szerkesztés]

Hasonlít a szintén ehető barna porhanyósgombára, a ráncos tintagombát (Coprinopsis atramentaria) azonban biztosan fel lehet ismerni a fiatal példányok kalapján található szemcsékről, az idős példányokat megfeketedő lemezeiről, valamint jellegzetes, ráncos kalapjáról.
Viszont hasonlít a mérgező kerti susulykához és a lúgszagú kígyógombához is, amelyekkel termőterülete is azonos.

Felhasználása[szerkesztés]

A gomba olyan anyagokat tartalmaz, melyek alkohollal keverve rosszullétet okoznak, ezért evése előtt és után 24 óráig kerülni kell az alkoholfogyasztást.
A középkorban az idős gombákból tintát állítottak elő, amelyről csak mikroszkopikus vizsgálat után lehet kideríteni, hogy nem eredeti tinta.

Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kerti tintagomba témájú médiaállományokat.