Ehető gombák/Erdőszéli csiperke

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.

Ehető gombák

Erdőszéli csiperke

Erdőszéli csiperke
2012-10-09 Agaricus arvensis Schaeff 270481.jpg

Erdőszéli csiperke

(w:Agaricus arvensis)
Más neve(i): Fehér csiperke


Az erdőszéli csiperke az osztatlan bazídiumú gombák (Homobasidiomycetes) osztályának a kalaposgombák (Agaricales) rendjébe, ezen belül a csiperkefélék (Agaricaceae) családjába tartozó faj.

Megjelenése[szerkesztés]

Az erdőszéli csiperke fehér, később sárguló, selymes tapintású kalapja a 20 centiméter átmérőt is elérheti. Fiatal korban félgömb alakú, majd laposan boltozatossá válik. A lemezek színe egész sor változáson megy keresztül: sokáig gyengén szürkések, majd rózsaszínűek, hús-vörösek, végül barnásfeketék. Szép kontrasztot alkot ezzel a karcsú, 5-15 centiméter hosszú és 1-3 centiméter vastag fehér tönk, amely közvetlenül a kalap alatt nagy, bőrszerű, esetleg hasadozott gallért visel. Bocskora nincs. Felülete fehér, felül feketedő, sima és selymes. További csalhatatlan ismertetőjegye: fehér húsa kifejezetten ánizsillatú. Vágásra, nyomásra gyengén sárgul. A gyilkos galócával és a nagy döggombával szokták összetéveszteni.

Élőhelye[szerkesztés]

Az erdőszéli csiperke a napfényt kedveli, réteken és legelőkön, parkokban, kertekben, erdőszéleken és füves helyeken fordul elő. A gyűjtő nyártól őszig rátalálhat.

Felhasználhatósága[szerkesztés]

Az erdőszéli csiperke kellemes ízű, ehető gomba. Salátákhoz, tésztákhoz, zöldségekhez, pörköltekhez, használjuk, de nyersen, grillezve, vagy töltve is kitűnő.


Lásd még[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Erdőszéli csiperke témájú médiaállományokat.