Ugrás a tartalomhoz

Genealógia/Családfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
(Családfa szócikkből átirányítva)

GENEALÓGIA
Családfa

Egy régi családfa
Ősfa
A Bittó család régi típusú családfája
A Sewenig család családfája Müdenben

A családfán ábrázoljuk az ősök illetve utódok közötti kapcsolatokat, azaz a családfa a származástan (genealógia) tudományának eredményeit bemutató egyik fontos eszköz. Két fő formáját különböztethetjük meg:

  • Egy ember őseit bemutató családfa: úgy néz ki, mint egy fa koronája, a sok ősből az idő előrehaladtával – az ábrán lefele – egyre kevesebb, végül egy utód lesz.
  • Egy ember (vagy pár) leszármazottait bemutató családfa: az előző ellentéte, a formája olyan, mint egy fa gyökérzetéé, lefelé haladva ágazik egyre több felé.

Természetesen ez a két változat kombinálható, lehet olyan családfát is készíteni, amely több generáción keresztül a család minden tagját feltünteti; ez általában nehezen ábrázolható, három-négy generáció után már teljesen áttekinthetetlenné válhat egy ilyen ábra.

A régebben készült családfákat általában komoly művészi színvonalon készítették el, ma inkább a családfa információtartalmát tartjuk szem előtt.

Jelölések[szerkesztés]

A családfa felrajzolása során sok különböző jelölést használhatunk, amelyek segítségével külön feliratok nélkül rögzíthetünk számos részletet. Ilyenek például:

  • * : születés
  • + vagy † : halál
  • oo : esküvő (két gyűrű)
Egy négy generációt ábrázoló általános családfa:
szülők nagyszülők dédszülők

saját magam

apa apai nagyapa dédapa
dédanya
apai nagyanya dédapa
dédanya
anya anyai nagyapa dédapa
dédanya
anyai nagyanya dédapa
dédanya

Családfák a Wikipédián[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • A világ legrégebbre visszavezethető családfája w:Konfuciuszé (I. e. 551 - I. e. 479), mely több mint 80 generációt ölel át és több mint 2 millió leszármazottja van.[1]
  • Európában a legrégebbre visszavezetett családfa rekordját Roy Blackmore tartja, aki 20 000 font sterling befektetéssel és 28 év munkával több mint 1100 évre vezette vissza genealógiai kutatását, 45 generáción át, w:880-ig, w:Nagy Alfrédig.[2]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Confucius family tree has two million members China Daily, 2008. február 16.
  2. Biggest family tree-world record set by Roy Blackmore World Records Academy, 2008. július 14.

Külső linkek[szerkesztés]