Címerhatározó/EGY/E/M/pfő/egy

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Címerhatározó‎ | EGY‎ | E‎ | M/pfő
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ebbe a kategóriába az egyenes osztóvonallal megrajzolt közönséges pajzsfők tartoznak. (A címerhatározás IV. a. lépése.)

Ezen kategória konkrét címerei a lap alján érhetők el. 

(Elsősorban azon címerek tartoznak ide, melyekben a pajzsfőn kívül a mezőben előforduló más címerábra csak a mellék-címerábra szerepét tölti be vagy a pajzsfő díszített. Lásd a címerhatározás szabályait.)


Ha a pajzsfő nem egyszerű, a végső lépés eldöntendő kérdése, hogy az egyféle borítású alapon található pajzsfő (a fő mesteralak) milyen további járulékos jegyekkel rendelkezik? Először vizsgáljuk a külön jegyeket (a címerhatározás IV. b. lépése), a helyzetet (a címerhatározás IV. c. lépése), kiegészítő jegyeket (a címerhatározás IV. d. lépése). Végül, ha két eltérő címerben egyaránt megegyeznek a külön jegyek, a helyzet és a kiegészítő jegyek is, a színt is figyelembe vesszük (a címerhatározás IV. e. lépése), de ezt az egyes előbbi kategóriákon belül tesszük meg, nem alkotunk számára külön csoportot.

Az egyes járulékos jegyek sorrendjét alfabetikus rendben adjuk meg (pl. hullámos, ormós stb.). A címerhatározás IV. b-e. lépéseiben a határozói kulcs minden egyes osztálya részletesebb vagy szűkebb körű lesz, az adott kategóriába tartozó konkrét címeranyagnak megfelelően.


Járulékos jegyek, IV. b-d. lépések


A pajzsfő járulékos jegyei


EGY-E-M-pfő-egy-IV,.PNG


A pajzsfő egyszerű, nem rendelkezik járulékos jegyekkel    →Tovább

A pajzsfő külön jegyekkel is rendelkezik    →Tovább


A pajzsfő helyzete eltér a szokásostól    →Tovább


A pajzsfő további kiegészítő jegyekkel is rendelkezik    →Tovább

Vissza←

Definíciók

  • A IV. b-e. lépésekben azt határozzuk meg, hogy az alapon milyen pajzsfők vannak.
Megkülönböztető jegyek, mesteralakok
  • Külön jegyek: Olyan megkülönböztető vagy járulékos jegyek, melyek a közönséges alakhoz képest valamilyen különleges változatot jelentenek. Ide tartoznak a különféle osztóvonalakkal megrajzolt mesteralakok stb.
  • Helyzet: A mesteralak olyan helyzete, mely nem a szokásos pózban vagy helyen (általában a pajzs közepén) található, hanem ahhoz képest eltérő pózban vagy irányban helyezkedik el (pl. felső helyzetű, alsó helyzetű, jobbra tolt mesteralak, alsópólya, felsőpólya, ferde pajzsfő/pajzstalp). A két járulékos jegy egymással is kombinálódhat (pl. felső helyzetű hullámos mesteralak).
  • Kiegészítő jegyek: Olyan jegyek, melyek a külön jegyekhez képest a mesteralakot további járulékos tulajdonságokkal ruházzák fel. A meseralak lehet pl. az egyik végén csonka, kihegyezett, lebegő, a pólya lékelt, szegett, valamint a hullámos pólya lehet csonka is. Ide tartoznak a más címerábrákkal díszített mesteralakok is (gyűrűkkel díszített pólya stb.). A három megkülönböztető vagy járulékos jegy egymással is kombinálódhat (pl. hullámos jobbra tolt kihegyezett cölöp).
  • Szín: Különféle borítású címerábrák határozói csoportja a színsorrend szerint. A címerábrák nemcsak egyféle boításúak lehetnek, hanem kétféle (pl. vágott, hasított, sakkozott), háromféle vagy többféle borításúak is. A négyféle járulékos jegy egymással is kombinálódhat (pl. hullámos jobbra tolt kihegyezett arannyal és kékkel vágott pólya).
Példák


Lásd: Címerhatározó/EGY/E/M/pfőIV. a. lépés: Közönséges pajzsfők (színsorrendben)
IV. b. lépés: Külön jegyekIV. c. lépés: Helyzet
IV. d. lépés: Kiegészítő jegyek
Lásd még: A címerhatározás szabályai, Címerhatározó, heraldika